Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Δώρον άδωρο !!!

Βγάζουμε τα απλήρωτά τους στην φόρα !!!  Δικαίωση 2 εργαζομένων στο Brothers In Law.

Δημοσιεύθηκε  στις 
Το τελευταίο διάστημα όλο και πιο έντονα βγαίνουν στο προσκήνιο καταγγελίες εργαζομένων σχετικά με τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων. Η «καινοτόμα ιδέα» των εργοδοτών πάει ως εξής: γίνεται η κατάθεση του δώρου στο τραπεζικό λογαριασμό του εργαζομένου, ως οφείλει να πράξει μια επιχείρηση συμφώνα με το νόμο, ενώ στη συνεχεία ζητείται να επιστραφεί υπό την απειλή της απόλυσης.
Τέτοιου είδους περιστατικά βγήκαν στη φόρα σε όλη τη χώρα και μάλιστα με βάση τα στοιχεία διάφορων εργατικών κέντρων αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση σε μερικούς κλάδους, όπως αυτός της εστίασης.

Η περίπτωση Brothers In Law

Αντίστοιχο περιστατικό εντοπίστηκε και στην επιχείρηση “Brothers in Law” στη Λάρισα όπου δύο νέοι εργάζονταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης στην επιχείρηση και μετά την άρνηση τους να επιστρέψουν το δώρο χριστουγέννων στον εργοδότη τους απολύθηκαν. Μετά από την δημοσιοποίηση του περιστατικού μέσω της δράσης διαφόρων συλλογικοτήτων και την καταγγελία των εργαζομένων στους ελεγκτικούς φορείς η εταιρία αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις απολύσεις. Οι έλεγχοι εντόπισαν σειρά παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας στους χώρους εργασίας της εταιρίας.

Βγάζουμε τα απλήρωτά τους στη φόρα!

Ως νέοι/ες που εργαζόμαστε ή έχουμε εργαστεί σε επιχειρήσεις fast-food, bar, καφετέριες ή/και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σε αυτόν τον κλάδο, τέτοια περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας μας φαίνονται εξοργιστικά, ακριβώς επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά το πόσο μεγάλη εκμετάλλευση υπάρχει στον κλάδο αυτό. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για έναν κλάδο που πόνταρε και ποντάρει περισσότερο, ειδικά σήμερα, στους νεότερους εργαζόμενους, τους οποίους επιχειρεί να πληρώνει χαμηλούς μισθούς για μεγάλης έντασης δουλειά και εκεί ακριβώς βασίζει και τα όποια κέρδη του. Γνωρίζουμε ότι σε πολλά από αυτά τα μαγαζιά «την μία μέρα είσαι και την άλλη δεν είσαι…»
Όλα αυτά μας οδηγούν στο να στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες σε κάθε τέτοιο περιστατικό και να προχωράμε στην άμεση δημοσιοποίηση και  καταγγελία αντιστοιχών συμβάντων και όχι μόνο, όταν συνολικά εντείνεται η επίθεση στον κόσμο της εργασίας μέσα στα χρόνια της κρίσης και της υλοποίησης των μνημονίων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χωρίς την αλληλέγγυα στάση, την μαζική στήριξη των εργαζομένων, την δημόσια καταγγελία – κατακραυγή και την δράση είναι πολύ πιθανό περιπτώσεις όπως αυτή στο Brothers In Law να μην είχαν την ίδια έκβαση.

Κυβέρνηση της εργασιακής ζούγκλας

Και αυτό επειδή στο μεταξύ κυβέρνηση και εργοδότες φροντίζουν καθημερινά να καταστρατηγούν κάθε εργασιακό δικαίωμα, νομικά κατοχυρωμένο και να μας παραμυθιάζουν ότι η «ανάπτυξη έρχεται», ενώ η πραγματικότητα διαμορφώνεται πολύ διαφορετικά για όλους και όλες εμάς. Ανασφάλιστη – αδήλωτη εργασία ή συμβάσεις μερικής απασχόλησης και ευέλικτες μορφές εργασίας με μισθούς “χαρτζιλίκι” είναι η πραγματικότητα για χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (αλλά ακόμα και στο δημόσιο: βλ. εργαζόμενοι στους δήμους).
Σε αυτή τη κατάσταση όπου στερούμαστε όσα δικαιούμαστε, η μάχη για το δώρο, η μάχη για εργασιακή ασφάλιση, η μάχη για να παίρνουμε αξιοπρεπείς μισθούς με τους οποίους να μπορούμε να ζούμε και όχι απλά να επιβιώνουμε είναι άμεση προτεραιότητα και δεν αφήνει κανέναν και καμία μας απέξω. Κάθε περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι υπόθεση όλων μας όπως το ζήτημα των εργαζομένων του Brothers In Law και κάθε ανάλογο περιστατικό. Σήμερα είναι αυτοί αύριο θα είμαστε εμείς που θα απολυόμαστε ή θα απειλούμαστε να επιστρέψουμε το δώρο χριστουγέννων. Να τους σταματήσουμε λοιπόν σήμερα και να απαιτήσουμε τα ήδη κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα μας και να διεκδικήσουμε την διεύρυνση τους. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, μέσα και έξω από το χώρο δουλειάς!
Απειλές και εκδικητικές απολύσεις σε εργαζομένους ποτέ ξανά!
Καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε όλους/ες τους εργαζόμενους/ες!
Να καταβάλει άμεσα η επιχείρηση το δώρο χριστουγέννων και στο υπόλοιπο προσωπικό!
Εργαζόμενοι/ες σε μπαρ, καφετέριες, fast food, εμπορικά μαγαζιά, γραφεία κ.ά. να παλέψουμε για αύξηση του κατώτατου μισθού, συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους κλάδους μας, σταθερή εργασία με πλήρη απασχόληση, ασφάλιση και επιδόματα.
Κανείς με μισθό χαρτζιλίκι, κανείς αδήλωτος, κανείς δεν θα εκβιάζεται για την επιστροφή δώρων και επιδομάτων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πφφφφφφφφφ 😂😂😂

  Έχετε πλάκα δεν λέω Προσπάθεια υποβάθμισης της Αράχωβας, λέει !!! 😮😮😮😮😮